Lietuvoje pristatytas naujas „30 geriausių restoranų“ reitingas. Šių metų reitinge – 5 nauji vardai, 8 senbuviai, reitinge esantys jau šeštus metus iš eilės, ir 17 jau anksčiau TOP30 matytų vardų.
„Šiais metais šalies restoranų rinkoje netrūksta apdovanojimų. „30 geriausių restoranų“ reitingas sudaromas jau šeštus metus ir tikime, kad jis kasmet atspindi gastronominės kultūros pokyčius ir suteikia naujų impulsų visai maitinimo sektoriaus rinkai. Lietuvoje yra daugiau negu 5 tūkst. maitinimo įstaigų, tad kiekvienas restoranas, patekęs į TOP30, yra unikalus, turintis ryškų ir atpažįstamą savo braižą, aiškią koncepciją ir neabejotinai vertas aplankyti“, – sako Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“.
Penki naujokai, aštuoni senbuviai
Maitinimo rinkoje nuolat atsiranda naujų vardų, tai atspindi ir „30 geriausių restoranų“ sąrašas. Jame šiemet – penki naujokai: nuo ugnies restorano „Protėviai“, daugiausiai daržovių pagrindu patiekalus gaminančio „Augustin“, šiaurietišką žuvį serviruojančio „Elven“, Vakarų ir Kinijos bei Japonijos maisto tradicijas derinančio „HeJi“ Vilniuje iki Pjemonto virtuvės įkvėpto „ALBA bistro“ Klaipėdoje.
Visus šešis metus iš eilės trisdešimtuke liko aštuoni restoranai: „Da Antonio“, „Džiaugsmas“, „Dine“, „Gaspar‘s“, „Momo grill“, „Monai“, „Telegrafas“, „Šturmų švyturys“.
Lyderių stabilumą rodo tai, kad TOP10-tuke net aštuoni restoranai liko tie patys, kaip ir prieš metus („Nineteen18”, „Džiaugsmas“, „Gaspar‘s“, „Vila Komoda“, „Gastronomika“, „Arrivèe“, „Šturmų švyturys“, „Todá“ ), dalis jų – net ir lygiai tose pačiose vietose. Lyderių penketuke pasikeitė tik vienas restoranas.
Pirmoji vieta – vėl restoranui „Gaspar‘s”
Pirmąją vietą reitinge išlaikė „30 geriausių restoranų” reitingo senbuvis restoranas „Gaspar‘s“. Nedidelis, paties restorano šeimininko Gasparo vardu pavadintas restoranas kuria neeilinę gastronominę patirtį Lietuvoje. „Gaspar’s“ derina europietišką virtuvę su šiuolaikine indų virtuve. Dar tiksliau – su Indijos Goa regiono, iš kurio ir yra kilęs pats šefas, virtuve.
Per metus nuo praėjusio geriausiųjų restoranų trisdešimtuko „Gaspar‘s“ DNR išlieka nepakitęs – jis ir toliau geriausiai atpažįstamas iš unikalių prieskonių, tačiau šiandienis „Gaspar‘s“ jau gerokai skiriasi nuo to, į kurį būtumėte užsukę prieš metus.
Restoranas „Gaspar‘s“ / R. Daskevičiaus nuotr.
„Nestovime vietoje, evoliucionuojame ir keičiamės visą laiką. Visiškai pakeitėme savo a la carte meniu – tai naujo formato meniu, kuris gali kisti kas savaitę, kas dvi ar kas mėnesį ir kuriame naudojame dar daugiau sezoninių produktų. Taip suteikiame savo nuolatiniams svečiams daugiau progų dažniau pas mus užsukt“, – kalba Gaspar Fernandes, restorane šeimininkaujantis kartu su savo žmona Kristina.
Antrąją vietą šių metų reitinge pelnė Baltijos šalių virtuvę atstovaujantis Vilniaus „Senatorių pasaže“ įsikūręs žinomo virtuvės šefo Andriaus Kubiliaus vadovaujamas „Nineteen18”. Restorane „Nineteen18“ svečiams siūlomas 11–12 patiekalų degustacinis meniu, kuris kinta sezoniškai ir yra paremtas ingredientas iš Baltijos šalių. Pernai šis restoranas buvo ketvirtoje reitingo vietoje.
Trečioje vietoje šiųmečiame reitinge puikiai žinomo šefo Martyno Praškevičiaus modernios vietinės virtuvės restoranas „Džiaugsmas“, tiekiantis kūrybiškus patiekalus iš Lietuvoje užaugintų pačios geriausios kokybės produktų. „Džiaugsmas“ TOP30 viršūnėje išsilaiko nuo 2017 metų.
Į ketvirtą vietą palypėjęs restoranas „Vila Komoda“ pradėjo Palangos gastronominę istoriją. Restoranas, įsikūręs istoriniame unikalios architektūros pastate, menančiame Tiškevičių šeimos namus, atstovauja prancūzų-japonų virtuvei, jau kelis metus į meniu įsileidžia vis daugiau japoniškų skonių ir nebejotinai yra vertas atskiros kelionės į pajūrį.
TOP5 naujokas – „Fabrikėlis“, į restoraną virtęs iš sumuštinių ir šaltibarščių kioskelio, vadovaujasi mikro sezoniškumo principais, atstovauja Baltijos šalių virtuvei ir svečius traukia neformalia atmosfera ir aplinka, kurioje dauguma daiktų ir detalių – prikelta antram gyvenimui.
Susipažinkite su visu „30 geriausių restoranų“ reitingu:
1. „Gaspar’s“, Vilnius
2. „Nineteen18”, Vilnius
3. „Džiaugsmas“, Vilnius
4. „Vila Komoda“, Palanga
5. „Fabrikėlis“, Vilnius
6. „Gastronomika“, Vilnius
7. „Arrivée“, Kaunas
8. „Šturmų švyturys“, Ventės ragas
9. „Todá“, Palanga, Nida
10. „Pas mus restoranas“, Vilnius
11. „Da Antonio“, Vilnius
12. „Pacai“, Vilnius
13. „Amandus“, Vilnius
14. „HeJi“, Vilnius
15. „Elven“, Vilnius
16. „Dine“, Vilnius
17. „Telegrafas“, Vilnius
18. „Saint Germain“, Vilnius
19. „Demo restoranas“, Vilnius
20. DIA, Kaunas
21. „Augustin“, Vilnius
22. „La Capital“, Vilnius
23. „Monai“, Klaipėda
24. „ALBA bistro“, Klaipėda
25. „Ertlio namas“, Vilnius
26. „Somm“, Vilnius
27. „Pachamama Dinner Club“, Vilnius
28. „Momo grill“, Vilnius
29. „Numan“, Kaunas
30. „Protėviai“, Vilnius
Kaip buvo vertinami restoranai?
Restoranai iš 60 kandidatų sąrašo bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę. Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.
Gero maisto akademijos nariai vertins jau rinkoje įsitvirtinusius, savo aiškų veidą ir kryptį turinčius restoranus, savo veiklą plėtojančius ne mažiau kaip šių metų kovo 1 dienos.
Restoranus vertinti turi teisę apie 100 vertintojų, tarp jų – visi restoranai-kandidatai bei žinomi ir profesionalūs HORECA industrijos atstovai.