Grįžti

Lietuviška virtuvė

Jei dar nesate išbandęs lietuviškos virtuvės, negalite būti vadinamas tikruoju maisto gurmanu.

Istorinė Lietuvos virtuvė labai sena ir originali, o bėgant šimtmečiams ir keičiantis geopolitinei situacijai ji pasipildė kitų kraštų įtakomis ir primena sluoksniuotą pyragą. Per ilgus mūsų krašto istorijos amžius iš kitų šalių ir kultūrų perėmėme tai, kas geriausia, – ingredientus, patiekalus, maisto gaminimo tradicijas ir technologijas. Įdomiausia, kad kiekvienas naujas sluoksnis – ar tai būtų bizantinė graikiškoji, ar itališkoji Bonos Sforcos, ar prancūziškoji Apšvietos virtuvė, – neišstūmė įprastos gastronominės tradicijos. Naujovės ją tik papildydavo, praturtindavo naujais skoniais ir formomis.

Į tarpukario laikotarpį Lietuvos virtuvė atsinešė turtingą senosios gastronomijos tradiciją, kuri buvo sėkmingai derinama su etnografine virtuvės kultūra.

Tautinis paveldas, sumaniai derinamas su Lietuvoje gyvenančių tautų virtuvės patirtimi ir praturtintas moderniausiomis žiniomis iš pasaulio, šiandien mūsų šalyje kuria unikalią gastronomijos kultūrą.

Dvarų virtuvė pasirengusi jus perkelti į XVI amžių, kai Lietuvos aukštuomenė savo puotose mėgavosi ypatingais žvėrienos ir paukštienos patiekalais, tokiais kaip troškintas kiškis su burokėliais, marinuotas stirnos kepsnys, virtinukai su elniena, duonoje kepti fazanai, vėžio kojelių sriuba, specialiai puotai penėtas gaidys – kaplūnas.

Gal ir nesuprasite skonio subtilumo, bet išmėginti – turite. Agurkais, krapais ir kiaušiniu pagardinta rožinė burokėlių šaltsriubė yra tikras jūsų kelionės į Lietuvą įrodymas, kaip ir dirižablio formos bulvių kukuliai su mėsa, dosniai palaistyti spirginta šonine ir šaukštu riebios grietinės.

Išvažiuoti iš Lietuvos neparagavus lietuviškos juodos duonos – neatleistinas neapdairumas. Dar smagiau iš arčiau pajusti kepamos duonos kvapą ir pačiam pasimokyti šimtmečiais saugomų kepimo paslapčių.

Ypatinga lauktuve iš Lietuvos gali tapti nepaprastas skanėstas, be kurio neįsivaizduojame savo švenčių stalo. Sumaišytas iš daugybės kiaušinių, sviesto, grietinės ir miltų, iškeptas ant tikros ugnies, rageliais papuoštas šakotis yra tradicinis skanumynas, kurio receptą kepėjai perduoda iš kartos į kartą.

Receptų knygose saugodami prosenelių gamintus valgius, mes judame pirmyn. Modernioje lietuviškoje virtuvėje naujosios kartos šefai išmoningai supina tradicijas ir naujausias pasaulinės virtuvės tendencijas, išradingai naudoja tai, ką tiekia Lietuvos gamta ir keturi mūsų metų laikai.

Lietuviai vertina gerą maistą, štai kodėl restoranų didžiuosiuose šalies miestuose, pajūryje, gražiausiuose gamtos kampeliuose ir netgi slėpininguose miškuose – nesuskaičiuojama daugybė. Prestižinio Skandinavijos restoranų gido „White Guide“ geriausių Baltijos šalių restoranų trisdešimtuke net 7 vietos atitenka Lietuvos restoranams.

Maistas mums visada – nuotykis, o lėkštėse galima rasti ne tik lietuvių ūkininkų užaugintų produktų, bet ir pavasarį, vasarą, rudenį ir žiemą.

Nuotr. Real is beautiful Stock